Wiosenno-letni wypoczynek przy rozpalonym grillu to zajęcie z całkowitą czyli stu procentową pewnością przyjemne, zwłaszcza gdy posiada się do dyspozycji kawałek działki albo ogrodu. Najważniejszym elementem przy tego typu okazjach będzie z całkowitą czyli stu procentową pewnością brykiet, natomiast powinniśmy posiadać również coś, co pozwoli nam go stosownie rozpalić. Dopiero wtedy możemy przejść do wyłożenia na ruszt wszelkiego rodzaju pożywienia.
Jednak węgiel zwykłymi sposobami rozpalić jest na pewno bardzo trudno. Kawałek czasopisma czy liście nie wystarczą. Najodpowiedniejsza w takich sytuacjach będzie rzecz jasna rozpałka do grilla. Dopiero ona jest w stanie osiągnąć odpowiednią temperaturę, niezbędną do podpalenia brykietu. Jej rodzajów jest kilka. Chyba częstokroć stosowana jest w postaci płynu. Można w bardzo łatwy sposób go rozprowadzić, tak aby objął dużą powierzchnię. W następnej kolejności wystarczająca jest niewielka ilość ognia i sprawa załatwiona.
Podpałka dostępna jest także w postaci kostek albo bloczków wykreowanych ze specjalnych, łatwopalnych materiałów. Trzeba ułamać odpowiednią liczbę fragmentów, a następnie równomiernie rozłożyć na całej powierzchni grilla i podpalić. Jest to rozwiązanie nieco gorsze niż w przypadku płynu, ponieważ materiał ten ciężej adekwatnie rozpalić, szczególnie gdy panują niesprzyjające okoliczności atmosferyczne. Ichniejszym dobrą cechą jest natomiast niższa cena i większa dostępność. Nie wszystkie sklepu bowiem posiadają w swej spisie produktów/usług rozpałkę w postaci płynnej. Tego typu produktu powinno się niewątpliwie stosować z zachowaniem odpowiednich środków bezpieczeństwa, aby nie doszło do niekontrolowanych sytuacji.